Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV RINKIMAI
„Politico“: D. Trumpas pripažįsta pralaimintis rinkimus
IQ
Scanpix
JAV prezidentas D. Trumpas.

JAV prezidentas privačiai savo aplinkos žmonėms pripažino, kad dėl vis augančio nepalankių apklausų skaičiau ir nemalonių perspėjimų iš pačių didžiausių sąjungininkų jaučia, jog šaliai jis vadovas tik vieną kadenciją, pranešė portalas „Politico“.

Pasak artimiausių jo komandos žmonių, Donaldas Trumpas šiuo metu išgyvena sudėtingiausią savo prezidentavimo laikotarpį. Įklimpusiam į iš visų pusių skriejančią kritiką dėl blogo atsako į koronaviruso pandemiją ir nesusitvarkančiam su šalyje siaučiančiais rasiniais neramumais, jam teko patirti ir gėdingą pirmąjį rinkimų mitingą Oklahomoje, kur jis nesugebėjo surinkti pilnos arenos palaikytojų.

Nors turėjo būti lengvas interviu su „Fox News“ vedėju Seanu Hannity praėjusį ketvirtadienį, jis virto visų prezidento patarėjų košmaru, D. Trumpui nesugebėjus atsakyti į paprastą klausimą, ką sieks įgyvendinti per antrąją kadenciją. Tame pačiame interviu dažniausiai savimi per daug pasitikintis JAV vadovas sugebėjo tyliai prasitarti, kad jis gali pralaimėt demokratui Joe Bidenui, nes kai kurie žmonės jo, ko gero, nemėgsta.

Vos po poros valandų nuo šio interviu vidiniuose D. Trumpo ratuose ėmė sklisti abejonės, ar prezidentas yra iš tiesų pasiryžęs siekti perrinkimo.

D. Trumpas dar turi laiko išgelbėti savo kampaniją, ir politinė aplinka, ko gero, pasitaisytų. Tačiau pora dešimčių artimoje prezidento aplinkoje dirbančių asmenų tvirtino, kad rinkimų kovai žūtbūt reikia tikslios krypties ir susikaupusio kandidato, kuris nuolatos nekenktų sau.

„Pagal dabartinę trajektoriją prezidentas D. Trumpas yra pakeliui link vienos blogiausių rinkiminių nesėkmių modernių prezidento rinkimų istorijoje“, – teigė buvęs prezidento politinis patarėjas Samas Nunbergas, kuris ir toliau išlieka D. Trumpo šalininkas.

S. Nunbergas nurodė praėjusią savaitę paskelbtus CNBC ir „New York Times/Siena“ reitingus, kuriuose matoma, kad D. Trumpas gautų mažiau nei 40 proc. balsų kovoje su J. Bidenu. Jeigu prezidento palaikymas per artėjančias dvi savaites nukris žemiau 35 proc., jis, pasak buvusio patarėjo, „realistiškai rizikuos prarasti per 400 rinkikų taškų ir todėl turėtų rimtai apsvarstyti, ar norės toliau tęsti kovą kaip respublikonų partijos nominuotas kandidatas“.

Užkulisiuose D. Trumpas ir jo komanda žengia teisinga kryptimi. Pasak vidinių šaltinių, praėjus savaitei nuo nesėkmingo rinkimų mitingo Tulsoje prezidentas nenoriai pripažino, kad atsilieka. Ne vieną dieną  tulžį dėl nepavykusio renginio liejęs prezidentas pagaliau giliau įsitraukė į kampanijos veiklą ir net išreiškė palankumą į komandą įtraukti daugiau žmonių. Jis taip pat neseniai organizavo ir susitikimus dėl kovų esminėse valstijose.

D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris, kuris prižiūri rinkimų kampanijos veiklą iš Baltųjų rūmų, turėtų gauti gerokai aktyvesnės veiklos.

Vidiniuose ratuose dėl nepavykusio Tulsos mitingo buvo apkaltintas kampanijos vadovas Bradas Parscale’as. Kai kurie žmonės kritikavo jo pagyras, kad per 1 mln. žmonių prašė patekti į renginį, nors galiausiai paaiškėjo, kad tai paprasčiausias melas, nes per D. Trumpo kalbą nesugebėta užpildyti visų vietų. Tačiau B. Parscale’as nebuvo atleistas ir jo komanda sulaukė pastiprinimo.

Tačiau šie vidiniai pokyčiai nelabai nuramino respublikonų baimes. D. Trumpo mėgstamas „Fox News“ vedėjas Tuckeris Carlsonas šią savaitę savo laidoje paskelbė gan tiesmuką perspėjimą, kad prezidentas „gali pralaimėti rinkimus“. Kitas gan artimas D. Trumpo sąjungininkas Pietų Karolinos senatorius Lindsey Grahamas žurnalistams prasitarė, kad prezidentui reikia šią rinkimų kovą padaryti „labiau apie politiką ir mažiau apie jo asmenybę“.

D. Trumpo komanda įsitikinusi, kad prezidento reitingai pagerės, vos jis pradės aktyviau lankytis viešuose renginiuose ir sustiprins puolimą prieš J. Bideną. Jie teigia, kad nusistovėta ties dviem pagrindinėmis temomis prieš buvusį viceprezidentą: tai, kad jis atstovauja liberalams, kurie siekia sumenkinti teisėsaugos darbą, ir kad jis yra įsisenėjęs Vašingtono veikėjas.

Kampanijos štabas pradėjo masinę TV reklamų kampaniją, kuria puola 77-erių varžovą dėl prastėjančių jo protinių pajėgumų per beveik 50 metų trunkančią politinę karjerą.

Šios reklamos leidžiamos ne vienoje valstijoje, tarp kurių yra ir Džordžija – tipiškai respublikoniška valstija, kur D. Trumpas pamažu praranda palaikymą. Pagal turimus piniginius išteklius šios reklamos svarbiausių valstijų gyventojų televizorių ekranuose turėtų šmėžuoti per visą kampanijos laikotarpį.

Pirmosios D. Trumpo rinkimų kampanijos veteranai šiuos įvykius lygina su košmariška 2016 m. vasara, kai kandidatą apsivijo milžiniškas skandalų voratinklis, kurį jis pats ir paskatino – nuo kritikos žuvusių Irako karių šeimų organizacijai iki išpuolio prieš meksikietiškos kilmės federalinę teisėją.

„Panašus jausmas mus buvo apėmęs 2016 m., ir jei tada būtume buvę teisūs, Hillary Clinton dabar būtų Baltuosiuose rūmuose. J. Bidenas yra silpniausias demokratų kandidatas per visą dabartinę politikų kartą ir mes būtent taip jį ir apibūdiname, – teigė D. Trumpo kampanijos atstovas spaudai Timas Murtaughas. – Mums liko 4 mėnesiai iki rinkimų dienos ir pačioje pabaigoje bus aiškus pasirinkimas: prezidento Trumpo neįtikėtinų nuopelnų sąrašas ar pusę amžiaus trukusios J. Bideno nesėkmės Vašingtone.“

Tačiau, pasak prezidento patarėjų, J. Bideno nesikišimas pandemijos metu kiek apsunkino D. Trumpui surasti galimybes smūgiuoti. Bet respublikonai teigia, kad prezidento kampanija turi kaip įmanoma anksčiau surasti galimų priemonių pulti.

„Svarbiausias veiksnys yra tas, kad J. Bidenas iki šiol sugebėjo išsisukti nuo tiesioginės kovos, – teigė protrumpiško „Club for Growth“ prezidentas Davidas McIntoshas. – Respublikonai turi dėti pastangas apibrėžti J. Bideną ir nukreipti reikiamus išteklius bei pastangas žinutėms nuolat skleisti.“ 

2020 07 01 05:28
Spausdinti