Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RASIZMAS
Po G. Floydo žūties Mineapolio miesto taryba pertvarkys vietos policijos tarnybą
BNS
Pexels
Policijos pareigūnai JAV.

Mineapolio policijos departamentas bus išardytas ir pertvarkytas, vėlai sekmadienį paskelbė šio JAV miesto tarybos nariai.

Ši žinia buvo paskelbta visoje šalyje kilus audringų protestų prieš teisėsaugos darbuotojų rasizmą, išprovokuotų gegužės 25-ąją įvykusio incidento, kai juodaodis George'as Floydas mirė dėl šiurkščių policininkų veiksmų jį areštuojant.

„Esam užsibrėžę išardyti dabartinę policijos struktūrą Mineapolio mieste ir kartu su mūsų bendruomene atkurti naują viešojo saugumo modelį, kuris iš tikrųjų palaikytų bendruomenę saugią“, – televizijai CNN sakė miesto tarybos pirmininkė Lisa Bender. Tarybos narė Alondra Cano per tviterį parašė, kad šis sprendimas buvo užtikrintas „galimybę vetuoti panaikinančia [balsų] dauguma Mineapolio miesto taryboje“. Įstatymų leidėjai nutarė, kad miesto policijos departamentas „nereformuotinas ir kad ketiname užbaigti dabartinę policijos darbo sistemą“.

Vienas baltasis Mineapolio policijos pareigūnas buvo apkaltintas G. Floydo nužudymu, remiantis praeivio nufilmuotu vaizdo įrašu, kuriame matyti, kad policininkas beveik devynias minutes keliu spaudė ant žemės paguldyto vyro kaklą, o šis maldavo jo pasigailėti ir šaukėsi motinos.

Incidentas Mineapolyje buvo vienas iš virtinės atvejų, kai baltieji teisėsaugos darbuotojai būdavo apkaltinami dėl neginkluotų juodaodžių mirties. G. Floydo mirtis Jungtinėse Valstijose išprovokavo jau dvi savaites besitęsiančius protestus prieš rasizmą tarp teisėsaugos pareigūnų. Dauguma šių demonstracijų buvo taikos, bet kai kur kildavo riaušių, plėšikavimo atvejų, padegimų ir susirėmimų su policija.

Praeitais metais vienas juodaodis buvęs Mineapolio policijos pareigūnas buvo nuteistas kalėti 12,5 metų dėl incidento, kai jis nušovė vieną neginkluotą baltąją australę, bandžiusią pranešti apie nusikaltimą.

L. Bender sakė CNN, jog policijos finansavimą tikimasi pertvarkyti, kad jis būtų nukreiptas į bendruomenes orientuotoms strategijoms. Miesto tarybos nariai aptars, kaip pakeisti dabartinį policijos departamentą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 08 09:24
Spausdinti