Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TARPTAUTINIAI SANTYKIAI
Po 10 metų pertraukos JAV grąžina į Minską savo ambasadorių
BNS
Scanpix
Aleksandras Lukašenka ir Mike Pence'as.

Jungtinės Valstijos pirmadienį po ilgiau nei dešimtmečio pertraukos paskyrė ambasadorę Baltarusijoje, Vašingtonui siekiant stumtelėti šią artimą Rusijos sąjungininkę Vakarų orbitos link.  

Prezidentas Donaldas Trumpas ambasadore Minske paskyrė Valstybės departamente Europos reikalus kuravusią karjeros diplomatę Julie Fisher, dirbusią Maskvoje.  

J. Fisher paskyrimui dar turi pritarti Senatas. Nors jos kandidatūra nesulaukė kritikos, kol kas neaišku, kada Senatas svarstys ambasadorės paskyrimą, nes įstatymų leidėjai dėl koronaviruso pandemijos šiuo metu neposėdžiauja Vašingtone, o vėliau visą dėmesį skirs rinkimų sezonui.    

Autoritariškas Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka 2008-aisiais išsiuntė iš šalies JAV ambasadorių, kai tuometinio JAV vadovo George'o W. Busho administracija po nesąžiningų rinkimų ir griežtų veiksmų prieš protestuotojus paskelbė sankcijas baltarusių prezidentui, jo sąjungininkams ir valstybiniam naftos koncernui.   

Šių metų vasarį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo Minske susitiko su A. Lukašenka. Tai buvo pirmasis JAV aukščiausio rango diplomato vizitas Baltarusijoje nuo 1994 metų. Pabrėžęs, kad Jungtinės Valstijos nemėgina įvaryti pleišto tarp Minsko ir Maskvos, M. Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos nori padėti Baltarusijai, neretai pavadinamai „paskutiniąja Europos diktatūra“, būti „suverenia“. 

M. Pompeo taip pat sakė, kad JAV kompanijos pasirengusios konkurencingomis kainomis aprūpinti nafta gamyklas Baltarusijoje, įsivėlusioje į kainų karą su Rusija.  Praėjus kuriam laikui po M. Pompeo vizito A. Lukašenka nuvyko į Rusiją ir pareiškė, kad prezidentas Vladimiras Putinas spaudžia sutikti su didesne ekonomine integracija mainais į pigią energiją.  

Jungtinės Valstijos ir Baltarusija iš principo sutarė sugrąžinti ambasadorius į viena kitos sostines po pernai surengtų JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo politiniams reikalams Davido Hale'o ir D. Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono vizitų į Minską. 

Griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu besilaikantis J. Boltonas uoliai stengiasi plėtoti JAV ryšius su Rusijos kaimynėmis, įskaitant Baltarusiją ir Ukrainą.  

Tuo tarpu D. Trumpas, nepaisant jo administracijos iniciatyvų, nekart reiškė komplimentus V. Putinui ir žėrė kritiką Ukrainai. Dėl spaudimo Kijevui prezidentui buvo inicijuota apkalta.    

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 21 09:25
Spausdinti