Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimas atiteko „degančio žmogaus“ atvaizdui
BNS
Scanpix nuotr.

Naujienų agentūros „Agence France-Presse“ fotografas Ronaldo Schemidtas už degančio Venesuelos protestuotojo atvaizdą ketvirtadienį pelnė prestižinį 2018 metų Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimą.

Vertinimo komisija sakė, kad ši nuotrauka, padaryta pernai per demonstracijas prieš prezidento Nicolas Maduro režimą Karakase, simbolizuoja „degančią šalį“.

R. Schemidto padaryta policijos ir protestuotojų riaušių nuotrauka akimirksniu sukelia emocijas, sakė vertintojai.

AFP gavo ir kitų prizų: neetatinis korespondentas Londone Oliveris Scarffas laimėjo pavienių sporto nuotraukų kategorijoje, o Karakase dirbantis fotografas Juanas Barreto buvo trečias skubių naujienų ir reportažų kategorijoje.

Meksikoje gyvenantis R. Schemidtas 2017 metų gegužę fotografavo demonstracijas Karakase, kai tuomet 28-erių Victoras Salazaras užsiliepsnojo drauge su kitais protestuotojais bandydamas sunaikinti policijos motociklą. Benzino bakas sprogo jam į veidą.

„Už savęs pajutau sprogimą, pajutau karštį ir tą akimirką apsisukau, jau fotografuodamas, nors nemačiau, kas vyksta“, – AFP sakė R. Schemidtas.

Jo nuotraukoje matyti liepsnų apimtas bėgantis kaukėtas V. Salazaras. Jis išgyveno, patyręs pirmo ir antro laipsnio nudegimus, sakė konkurso organizatoriai.

Vertinimo komisijos pirmininkė Magdalena Herrera, „Geo France“ fotografijos direktorė, sakė, kad tai yra „klasikinė fotografija“ su „akimirkos energija ir dinamika“.

Ji turi „spalvų, judesio ir labai gerai sukomponuota“, sakė M. Herrera ir pridūrė: „Ji turi jėgos. Akimirksniu patyriau emocijų.“

„Deganti Venesuela“

Tačiau ketvirtadienio apdovanojimas yra karčiai saldus pripažinimas 46 metų R. Schemidtui, kuris ir pats yra venesuelietis, nors iš tėvynės išvyko prieš 18 metų.

„Išgyvenu prieštaringas emocijas, – sakė jis. – Kaip ir visi žinau, ką patiria Venesuela.“

Paties R. Schemidto šeima patyrė badą, hiperinfliaciją ir stygių, kurie išprovokavo tuos protestus – keturis mėnesius trukusias kovas gatvėse, pareikalavusias 125 gyvybių.

Atsiimdamas apdovanojimą R. Schemidtas ispaniškai sakė, kad skiria nuotrauką „savo šeimai ir visiems Venesuelos žmonėms“.

Septynių narių vertinimo komisija negalėjo jo darbui pagyrų.

„(Nuotrauka) gan simboliška“, – sakė „National Geographic“ fotografijos direktoriaus pavaduotoja Whitney C. Johnson.

„Tas vyras, jis su kauke ant veido. Jis tarsi ėmė simbolizuoti ne tik save ir degantį save, bet ir (...) degančios Venesuelos idėją“, – sakė ji.

„Tai nepaprastai įtaigi nuotrauka ir tokią nėra lengva padaryti“, – po ceremonijos AFP sakė apdovanojimą teikiančios organizacijos „World Press Photo“ direktorius Larsas Boeringas.

R. Schemidtas sakė, kad labai jaudinasi gavęs apdovanojimą ir pridūrė: „Tą akimirką negalvojau, kad su ja laimėsiu kokį nors prizą, bet mane tikrai sukrėtė, ką mačiau, nes niekada nebuvau matęs tokio smurtingo dalyko.“

Dėl naftos kainos kritimo pasaulio rinkoje smarkiai finansiškai nukentėjusi Venesuela išgyvena vieną didžiausių krizių istorijoje. Šiemet šaliai prognozuojama 13 tūkst. proc. metinė infliacija.

Pernai nuo balandžio iki liepos per antivyriausybinių protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo 125 žmonės.

Humanitarinė krizė

R. Schemidtui teko varžytis su rimtais konkurentais, fotografais, įamžinusiais rohinjų krizę Mianmare, karą Irake ir vaizdus po teroro atakos Londone.

Šiemet komisija nugalėtojus atrinko iš daugiau nei 73 tūkst. nuotraukų, kurias buvo atsiuntę 4 548 fotografai iš 125 šalių.

R. Schemidto nuotrauka taip pat laimėjo skubių naujienų ir pavienių nuotraukų kategorijoje.

J. Barreto fotografija, padaryta per tuos pačius susirėmimus Venesueloje, pelnė trečią vietą skubių naujienų ir reportažų kategorijoje.

„Man šioje nuotraukoje atsispindi valstybės būklė. Suėmimai žmonių, kurie buvo priversti eiti į gatves protestuoti. Tai – humanitarinė krizė, – sakė R. Schemidtas – Tai tuometinės Venesuelos portretas, o dabar yra dar blogiau“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 13 20:46
Spausdinti