Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


BALTARUSIJA
Naujuoju Baltarusijos premjeru paskirtas gynybos pramonės vadovas R. Golovčenka
BNS
Scanpix
Romanas Golovčenko.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį paskyrė naujuoju šalies premjeru Romaną Golovčenką, iki šiol ėjusį Valstybinio gynybos pramonės komiteto pirmininko pareigas, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Tuo metu premjero pirmuoju pavaduotoju paskirtas Nikolajus Snopkovas, iki šių metų vasario ėjęs prezidento administracijos vadovo pavaduotojo pareigas, o vėliau dirbęs pasiuntiniu Kinijoje, sakoma BelTA pranešime.

A. Lukašenka, sieksiantis būti perrinktas naujai kadencijai per rugsėjį vyksiančius prezidento rinkimus, trečiadienį pasirašė įsaką, kuriuo atleidžiama šalies vyriausybė. Anksčiau trečiadienį A. Lukašenka surengė pasitarimą, per kurį buvo aptarti pasiūlymai dėl naujos vyriausybės sudėties. Prezidentas pažadėjo, kad revoliucinių pertvarkymų vyriausybėje nebus.

Dabartinė vyriausybė dirbo nuo 2018 metų rugpjūčio 18 dienos; jai vadovauja premjeras Sergejus Rumas. Pastarasis, kaip pranešama, jokių pareigų naujame kabinete neužims. „Didelių pretenzijų nėra, bet žmogus nori užsiimti verslu. Aš [tai] sveikinu!“ – prezidento spaudos tarnybai artimas susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“ citavo A. Lukašenkos žodžius.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka paskelbė planuojantis suformuoti naują vyriausybę dar iki prezidento rinkimų, kurie įvyks rugpjūčio 9 dieną.

A. Lukašenka paaiškino, kad „įregistravę dabartinį prezidentą kandidatu į prezidentus mes prieš rinkimus visada skelbdavome naują vyriausybės sudėtį“. Anot jo, šia strategija siekiama padidinti rinkėjų pasitikėjimą. Valstybės vadovas paragino naująjį kabinetą nedelsiant imtis darbo ir „išgelbėti, kas jau pastatyta“, šalyje plečiantis naujojo koronaviruso protrūkiui.

„Aš jūsų prašau: pasiekite darbinį būvį, ypač tie, kas šiandien dirbs naujuose postuose. Didžiajai daugumai tikriausiai ir nereikia jo siekti – galvoju, kad jūsų visų tonusas geras“, – sakė A. Lukašenka per pasitarimą dėl vyriausybės naujosios sudėties.

„Neketinu puldinėti, atakuoti, kad kam nors sprandą nulaužčiau. Ir laikai dabar ne tie, kad laužytum. Net ne laikas statyti. Šiandien reikia išgelbėti tai, kas jau pastatyta, – kalbėjo prezidentas. – Atvirai sakau ir liaudžiai, ir jums: iš sraigtasparnio pinigų nemėtysime.“ Pasak A. Lukašenkos, esant dabartinei nelengvai padėčiai net tokios valstybės kaip JAV ir Rusija „finansiniais ištekliais nesišvaisto“.

„Išgelbėti šalį ir išeiti iš šios padėties galime tik savo disciplinos dėka, sukandę dantis, santūrumo ir visos liaudies nukreipimo į problemos sprendimą dėka“, – pareiškė prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 04 16:12
Spausdinti