Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KAZACHSTANAS
Mįslingos permainos: iš aukšto posto atleista kazachų „tautos tėvo“ dukra
BNS
Scanpix
Dariga Nazarbajeva.

Buvusio Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo vyresnioji dukra Dariga  Nazarbajeva buvo atleista iš parlamento aukštųjų rūmų pirmininkės pareigų, šeštadienį pranešė prezidento kanceliarija.

Eidama šias pareiga 56 metų D. Nazarbajeva buvo antroji eilėje į valstybės vadovo postą. Jos įgaliojimus sustabdė šalies prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas, kurį savo įpėdiniu parinko pats N. Nazarbajevas.

Tviteryje paskelbtame įraše K. Ž. Tokajevas padėkojo D. Nazarbajevai už „aktyvų ir vaisingą darbą“ Senato pirmininkės pareigose.

Daugelio nuomone, 79 metų N. Nazarbajevas vis dar priima daug svarbių Kazachstanui sprendimų, nepaisant jo pasitraukimo iš prezidento posto praėjusiais metais, po beveik 30 metų trukusio valdymo.

Politiko dukters atleidimas sutapo su šalies ekonomikos, labai priklausomos nuo naftos eksporto, nuosmukio kilus koronaviruso pandemijai. Tikėtina, kad šis žingsnis rodo bręstančią kovą dėl valdžios šioje Centrinės Azijos valstybėje.

K. Ž. Tokajevas anksčiau užėmė Senato pirmininko pareigas, kurias D. Nazarbajeva ėjo iki jos atleidimo.

Daugelis analitikų anksčiau prognozavo, kad 66 metų lojalus karjeristas K. Ž. Tokajevas, buvęs užsienio reikalų ministras, ilgainiui užleis kelią kuriam nors N. Nazarbajevo šeimos nariui.

Nuolatinės spėlionės, kad D. Nazarbajeva turėtų pakeisti K. Ž. Tokajevą jo poste sulaukė naujo postūmio kovo mėnesį, kai viena garsi žurnalistė socialinėje žiniasklaidoje pranešė apie prezidento atsistatydinimą, cituodama aukšto rango anoniminius šaltinius. Visgi K. Ž. Tokajevo patarėjas tuo metu pavadino tokias kalbas „melagingomis“.

Žurnalistė Gulnara Bažkenova vėliau atsiprašė už savo įrašą socialiniame tinkle „Facebook“, tačiau nebuvo nubausta.

Drąsus žingsnis?

Politikos komentatorius Dosimas Satpajevas pareiškė, kad sunku paaiškinti netikėtą D. Nazarbajevos atleidimą. „Galimi trys scenarijai. Arba kažkas nutiko Pirmajam prezidentui (Nursultanui Nazarbajevui), arba sprendimas buvo priimtas su jo žinia“, – naujienų agentūrai AFP teigė D. Satpajevas.

„Trečiasis scenarijus – kad K. Ž. Tokajevas nusprendė pasitelkti esamą krizę ir žengti drąsų žingsnį“, – pridūrė apžvalgininkas.

Manoma, kad D. Nazarbajeva yra viena turtingiausių Kazachstano žmonių ir kontroliuoja didelę dalį žiniasklaidos šalyje, palaikančioje glaudžius ryšius su Rusija ir Kinija.

Kiek anksčiau šį mėnesį D. Nazarbajeva ir jos vyriausias sūnus Nuralis Alijevas laimėjo bylą Didžiosios Britanijos teisme dėl ketinimų areštuoti tris šeimai priklausančius nekilnojamojo turto objektus Londone, vertus ne vieno milijono svarų.

Nekilnojamojo turto objektų, įskaitant dvarą garsioje Londono gatvėje, pramintame „Milijardierių gatve“, atžvilgiu yra išduoti arešto orderiai pagal įstatymą dėl nepatvirtintos kilmės turto, kuriuos išdavė Jungtinės Karalystės nacionalinė nusikaltimų tyrimo agentūra.

Manoma, kad viso turto vertė siekia apie 90 mln. eurų.

Kitas D. Nazarbajevos sūnus Aisultanas Nazarbajevas praėjusiais metais Jungtinėje Karalystėje buvo nubaustas lygtine bausme už tai, kad, kaip pranešama, įkando policijos pareigūnui į ranką sulaikymo vieno pažįstamo bute metu.

Anksčiau jis buvo gydomas dėl priklausomybės nuo narkotikų ir pastaraisiais mėnesiais ne kartą kandžiai pasisakė savo motinos ir kitų aukščiausiųjų asmenų atžvilgiu, pakurstydamas gandus apie įtakingosios šeimos susiskaldymą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 02 17:59
Spausdinti