Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


M. Saakašvilio likimas: pats žada kovoti iki galo, Gruzija prašys esktradicijos
BNS
Scanpix nuotr.

Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis, kurį Ukraina, jam susipykus su šios šalies lyderiu Petro Porošenka, deportavo į Lenkiją, pirmadienį pažadėjo „kovoti iki galo“.

50 metų M. Saakašvilis yra kaltinamas bandymu Ukrainoje surengti Rusijos remiamą sąmokslą. Jis Ukrainoje vadovavo mitingams, kuriuose buvo raginama nušalinti P. Porošenką, esą nekovojantį su korupcija. Gruzijos eksprezidentas buvo gavęs Ukrainos pilietybę, bet 2017-ųjų vasarą P. Porošenka panaikino M. Saakašviliui Ukrainos pilietybę, kai šis buvo užsienyje. Politikui pavyko grįžti į Ukrainą, kur jis įsteigė „Naujųjų jėgų judėjimą“ ir surengė keletą protesto akcijų. Pirmadienį Ukrainos pasienio tarnyba paskelbė, kad jis Ukrainoje gyveno nelegaliai ir todėl buvo išsiųstas atgal į Lenkiją. „Myliu Lenkiją, bet mano kova yra Ukrainoje ir Gruzijoje, ir aš kovosiu iki galo. Mums viskas bus gerai. Mes laimėsime šią kovą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo interviu iš Varšuvos sakė M. Saakašvilis. Jo interviu paskelbė žurnalistas iš Lenkijos komercinės radijo stoties RMF FM.

Sulaikytas restorane

Anksčiau pirmadienį M. Saakašvilį, buvusį Ukrainos Odesos regiono gubernatorių, viename restorane Kijevo centre sulaikė kaukėti vyrai, naujienų agentūrai AFP sakė liudininkas. Jo šalininkai nuvyko į du Kijevo oro uostus, bergždžiai bandydami sutrukdyti jį deportuoti. M. Saakašvilio opozicinė partija paskelbė pareiškimą, kad jo advokatas policijai „pateikė pareiškimą dėl politiko pagrobimo“. Po kelių valandų jo artimas sąjungininkas Davidas Sakvarelidzė socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad M. Saakašvilis buvo deportuotas į Lenkiją ir yra Varšuvoje. „Mane labai maloniai sutiko lenkai, o ukrainiečiai buvo absoliučiai siaubingi, visiškai nevaldomi“, – angliškai sakė M. Saakašvilis lenkų vaizdo interviu, kuriame matyti, kaip jis sėda į automobilį Varšuvos oro uoste. „Tai buvo pagrobimas, neteisėtas pagrobimas. Bet lenkai labai geri ir aš esu jiems labai dėkingas“, – pridūrė M. Saakašvilis. Maždaug 150 jo šalininkų pirmadienį vakare susirinko priešais prezidentūrą Kijeve protestuoti dėl jo deportavimo. Jie skandavo „Porošenka privalo atsistatydinti!“ ir laikė užrašus „Porošenka, paleisk Saakašvilį!“ M. Saakašvilio arešto operacijai vadovavo pasieniečiai, policininkai ir migracijos pareigūnai, kuriems teko „panaudoti jėgą“, sakoma Ukrainos pasienio tarnybos pareiškime. Gruodžio mėnesį M. Saakašvilis Kijeve buvo du kartus trumpam sulaikytas ir paleistas. Ukrainos pareigūnai kaltina jį noru „jėga užgrobti valdžią“ per pastarojo meto demonstracijas. Ukrainos generalinė prokuratūra nurodė, kad tuos mitingus finansavo buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus šalininkai. M. Saakašvilis kaltinimus kategoriškai atmetė. Po trumpo Gruzijos 2008 metų karo su Rusija Kremliaus atstumtuoju tapęs M. Saakašvilis garsiai reiškė paramą 2014 metų liaudies sukilimui Kijeve, per kurį buvo nuversta Maskvos remta V. Janukovyčiaus vyriausybė. P. Porošenka M. Saakašviliui už jo pastangas atsidėkojo 2015 metais paskirdamas jį strateginę reikšmę turinčio Odesos regiono prie Juodosios jūros gubernatoriumi, bet vėliau jiedu susipyko. M. Saakašvilio taip pat ieško Gruzija, kur 2018-ųjų sausio pradžioje Tbilisio teismas pripažino jį „piktybiškai viršijus įgaliojimus“ valstybės vadovo poste ir skyrė jam trejus metus laisvės atėmimo. „Jeigu Saakašvilis įsikurs Lenkijoje ir ten judės, prašymas bus nusiųstas ir ten“, – per Gruzijos televiziją „PalitraNews“ sakė parlamentinės daugumos narys Aleksandras Kantarija. Tuo pačiu jis priminė, kad M. Saakašvilis Gruzijoje yra nuteistas. „Jis – ne įtariamasis, teismas įvyko, verdiktas jau paskelbtas ir, žinoma, jo čia laukia“, – sakė deputatas.
2018 02 13 12:48
Spausdinti