Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


TEISMŲ NEPRIKLAUSOMUMAS
Lenkijos parlamentas patvirtino įstatymą dėl teisėjų drausminimo
AFP-BNS
Fotobankas.

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino įstatymo projektą, numatantį nuobaudas teisėjams, kritikuojantiems vyriausybės vykdomas teismų reformas.

Europos Sąjunga tvirtina, kad šios reformos neatitinka įstatymo viršenybės principo.

Lenkijos parlamento žemuosiuose rūmuose, kur daugumą turi valdančioji „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partija, už įstatymo projektą balsavo 234 parlamentarai. 211 opozicijos politikų buvo prieš, o devyni įstatymų leidėjai susilaikė.

Praėjusią savaitę opozicijos kontroliuojami parlamento aukštieji rūmai – Senatas – šį įstatymo projektą buvo atmetęs.

Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentas Andrzejus Duda . Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Malgorzata Gersdorf  projektą pavadino „antsnukio įstatymu“.

Vyriausybė tvirtina, kad jos reformų tikslas yra kova su korupcija teismų sistemoje, kurioje tebėra komunistinio laikotarpio atgyvenų.

Oponentai sako, kad valdančioji partija nori nutildyti valdžią kritikuojančius teisėjus ir pažeidžia teismų nepriklausomumo principą.

Ketvirtadienį opozicija pavadino parlamento balsavimą „valstybės perversmu“.

Įstatymas draudžia teisėjams dalyvauti veikloje, kuri būtų vertinama kaip politiškai motyvuota. Jis taip pat apriboja teisėjų teisę kurti nepriklausomas institucijas, draudžia jiems kritikuoti paskyrimus teismų sistemoje. Nuobaudos teisėjams svyruotų nuo piniginės baudos iki atleidimo.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) praėjusiais metais paprašė Lenkijos AT išaiškinti, ar esminės reformų nuostatos, susijusios su nauja teismų taryba ir drausmine institucija – užtikrina nepriklausomybę nuo politinės įtakos. ETT priėjo prie išvados, kad šių institucijų nepriklausomybė ir nešališkumas nėra garantuoti.

Teisėjai iš beveik visų ES valstybių anksčiau šį mėnesį prisijungė prie šimtų savo lenkų kolegų Varšuvoje, protestavusių prieš nuobaudas teisėjams numatantį įstatymą.

2017 metų pabaigoje Briuselis pradėjo precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl „sisteminių grėsmių“, kurias teisės viršenybei esą kelia reformos. Dėl šios procedūros Lenkijai gali būti įšaldytos balsavimo ES institucijose teisės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 24 10:42
Spausdinti