Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV IR KINIJA
Koronavirusas ir politinė retorika: kodėl COVID-19 negalėjo būti sukurtas Uhano virusologijos institute
IQ
Scanpix
Shi Zhengli.

Šikšnosparnių virusų specialistė, žinoma kaip Kinijos „moteris šikšnosparnė“, ir jos laboratorija Uhane tapo įnirtingo mūšio tarp JAV ir Kinijos dėl koronaviruso protrūkį sukėlusio šaltinio epicentru.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kartoja turintis informacijos, kad pandemiją visame pasaulyje sukėlusio koronaviruso kilmės vieta – Kinijos Uhano virusologijos institutas. Tačiau „Financial Times“ pabrėžia, kad jo teiginiai nesutampa su tuo, kokią žinutę siunčia jo šalies žvalgybos, mokslininkų, su infekcija kovojančių sveikatos specialistų bendruomenės.

Kinijos užsienio reikalų ministerija į tokius kaltinimus neatsako, tačiau ne kartą yra tvirtinusi, jog koronaviruso šaltiniu turėtų būti laikomas Uhano miesto turgus, laukinius gyvūnus parduodantis kaip delikatesą. Tam prieštaraujančius JAV valstybės administracijos teiginius Kinija netruko pavadinti „politinio viruso skleidimu“, leido plisti ir kitoms, įrodymų stokojančioms teorijoms. Vienos jų teigimu, koronavirusą praėjusiais metais į aplinką paleido JAV centrinės žvalgybos agentūra.

Kol kas retorinės dvikovos niekas nesiruošia stabdyti – kalbėti faktais, o ne emocijomis ragina ir žiniasklaidos, ir visuomenės atstovai.

Įrodymų stokojama

Uhano virusologijos institutas buvo įkurtas 156 m. kaip mikrobiologijos laboratorija, viena pirmųjų tokio pobūdžio įstaigų tuometėje Kinijoje. Šiuo metu joje galioja aukščiausias šalyje, ketvirtasis, saugumo lygmuo, mokslininkai joje atlieka tyrimus su skirtingais koronavirusais, galinčiais infekuoti žmogaus ląsteles.

Institute dirbanti 55-erių Shi Zhengli, Kinijoje žinoma kaip „moteris šikšnosparnė“, šikšnosparnių koronavirusų tyrimams paaukojo visą savo mokslinę karjerą. 2004 m. Junano provincijoje šikšnosparnių apgyventuose urvuose atradusi koronavirusų sankaupą, ji ėmėsi tirti, kaip tokie virusai kaip SARS gali būti perduodami žmonėms. Šalyje ir pasaulyje kilus viruso COVID-19 protrūkiui, ji ne kartą kartojo: virusas negalėjo būti sukurtas jos laboratorijoje.

JAV nacionalinio alergijų ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas Anthony Fauci, nuolat pasirodantis greta prezidento D. Trumpo jo spaudos konferencijų metu, žurnalui „National Geographic“ sakė, kad yra įrodymų, jog virusas COVID-19 „negalėjo būti dirbtinai ar sąmoningai sumanipuliuotas“.

JAV žvalgybos atstovai taip pat atmetė bet kokias galimybes, kad virusas buvo sukurtas žmogaus, pabrėždami, kad su tuo sutinka ir mokslininkai. Nepaisant to, jie nenutraukė tyrimų dėl to, kas iš tiesų sukėlė pandemiją: netyčinis veiksmas Uhano laboratorijoje ar žmogaus kontaktas su infekuotais gyvūnais.

„Financial Times“ cituojamas australų virusologas Edwardas Holmesas, dirbęs prie viruso genetinės informacijos atkūrimo, teigė, kad „nėra jokių įrodymų“, kad Sars-Cov-2 virusas, sukeliantis COVID-19 infekciją žmogaus organizme, galėjo kilti iš Uhano laboratorijos.

Mokslininko teigimu, artimiausias žinomas viruso Sars-Cov-2 giminaitis yra šikšnosparnių virusas RaTG13, kuris iš tiesų buvo laikomas Wuhano virusologijos institute. Tačiau jo genetinės sekos nukrypimai prilygsta mažiausiai 20–50 metų evoliucijos pokyčiams. Todėl sunku patikėti, kad būtent jis galėjo sukelti COVID-19.

2014 m. Uhano gyvūnų turguje, kuris, pasak kinų valdžios atstovų, gali būti laikomas užkrato šaltiniu, lankęsis E. Holmesas mano, kad virusas iš laukinės gamtos pateko pas naujus šeimininkus. Balandį kartu su kolega iš Šanchajaus parengtame pranešime mokslininkas teigia, kad greitas COVID-19 plitimas reiškia „tobulą epidemiologinę audrą“. Esą tai, kaip šiandien gyvena žmonės visame pasaulyje, atveria puikias galimybes pandemijoms kilti.

2020 05 06 11:45
Spausdinti