Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


HONKONGAS
Kinija priėmė kontroversišką Honkongo saugumo įstatymą
BNS
Scanpix
Protestai Honkonge.

Kinija antradienį priėmė Honkongui skirtą platų nacionalinio saugumo įstatymą, o kritikai ir daugelis Vakarų vyriausybių baiminasi, kad šis istorinis žingsnis suvaržys tarptautinio finansų centro laisvę ir skaudžiai smogs jo ekonomikai.

Kinijos parlamentas, paprastai automatiškai tvirtinantis vyriausybės nutarimus, vienbalsiai priėmė naująjį teisės aktą antradienį ryte, praėjus mažiau kaip šešioms savaitėms nuo jo pirmojo pristatymo, paskleidusio nerimo bangas pusiau autonominiame Honkonge ir kitur.

JAV, Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga ir Jungtinių Tautų žmogaus teisių priežiūros organizacija pareiškė bijančios, kad šis įstatymas bus pasitelkiamas prieš Pekiną nukreiptai kritikai malšinti. Panašūs įstatymai autoritariškai valdomoje žemyninėje Kinijoje dažnai pritaikomi bet kokioms nepaklusnumo apraiškoms slopinti.

Teisės aktas buvo priimtas precedento neturinčia tvarka, aplenkiant susiskaldžiusį Honkongo parlamentą. Be to, konkretus jo tekstas buvo slepiamas nuo 7,5 mln. Honkongo gyventojų.

„Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas šiandien oficialiai priėmė nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui“, – antradienį savo pareiškime nurodė didžiausia propekiniškojo Honkongo sparno partija DAB, pasveikinusi šį teisės aktą.

Pekino oficialiosios politikos ruporais laikomi laikraščiai „Wen Wei Po“ ir „Ta Kung Pao“ taip pat patvirtino, kad įstatymas jau priimtas. Tą patį padarė keletas kitų Honkongo žiniasklaidos kanalų, remdamiesi neįvardytais šaltiniais Pekine.

Nors pasklido žinia, kad įstatymas yra priimtas, Honkongo gyventojai iki šiol nežino jo turinio ir nuostatų, kas gali būti laikoma nusikaltimu.

Per antradienį ryte surengtą savaitinę spaudos konferenciją propekiniška Honkongo lyderė Carrie Lam atsisakė komentuoti, ar įstatymas yra priimtas, taip pat kalbėti apie jo turinį.

„Manau, šiuo metu man nedera komentuoti jokių klausimų, susijusių su nacionalinio saugumo įstatymu“, – žurnalistams sakė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 30 06:55
Spausdinti