Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Kinija keičia poziciją: apie virusą skelbusio Uhano gydytojo nederėjo bausti
BNS
Scanpix
Li Wenliango atminimas.

Kinijos koronaviruso epidemijos centre esančio Uhano policija nederamai nubaudė gydytoją, paskelbusį apie protrūkį, kuris visame pasaulyje jau nusinešė daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių, ketvirtadienį parodė vyriausybės atliktas tyrimas.

Li Wenliangas, vienas iš kelių Uhano gydytojų, gruodį socialinėje žiniasklaidoje skelbusių perspėjimus apie mieste plintantį į SARS panašų virusą, susilaukė nuobaudos ir buvo Uhano policijos nutildytas. Gydytojas buvo priverstas pasirašyti pasižadėjimą nebedaryti jokių „įstatymų pažeidimų“.

Vasarį Li Wenliangas mirė nuo naujojo koronaviruso. Jo mirtis visoje šalyje išprovokavo pasipiktinimą vyriausybės veiksmais sprendžiant krizę ir drąsius reikalavimus suteikti žodžio laisvę. Po Li Wenliango mirties centrinės vyriausybės inicijuoto tyrimo metu nustatyta, kad Uhano policija „veikė nederamai, kai išleido drausminamąjį raštą“ ir ėmėsi „neteisėtų įstatymo priežiūros procedūrų“, ketvirtadienį pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad Li Wenliango kolegos ilgai stengėsi gaivinti 34 metų gydytoją, kol buvo konstatuota jo mirtis, nes jis buvo „labai jaunas“, pranešė CCTV. Pasak valstybinės žiniasklaidos, Li Wenliango kolegos tyrėjams sakė, kad „kol buvo truputis vilties“, jie nenorėjo pasiduoti.

Centrinės vyriausybės tyrėjai „pasiūlė“ Uhano pareigūnams „prižiūrėti ir ištaisyti šį reikalą“, ir paragino vietos policiją atšaukti drausminamąjį raštą Li Wenliangui, nurodė CCTV.

Pekinas stengėsi kritiką dėl prasto viruso protrūkio valdymo nukreipti provincijos valdžiai. Buvo atleisti keli regiono Komunistų partijos ir sveikatos apsaugos sistemos aukšto rango pareigūnai.

Apie Li Wenliango mirtį iš pradžių pranešė valstybinė žiniasklaida, bet netrukus šie pranešimai buvo pašalinti. Uhano centrinė ligoninė Li Wenliango mirtį patvirtino tik po kelių valandų, o iš pradžių skelbė, kad jam teikiama skubi pagalba.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai, kurie į tviterį panašioje platformoje „Weibo“ masiškai skelbė gedulo dėl gydytojo mirties žinutes, kol jų neištrynė cenzoriai, kaltino ligoninės administraciją nederamai bandžius gaivinti Li Wenliangą jau po jo mirties.

Kinija ketvirtadienį pirmą kartą paskelbė neužregistravusi naujų užsikrėtimo šalies viduje atvejų, nors kitos pasaulio šalys desperatiškai bando suvaldyti pandemiją.

Kinijos centrinė vyriausybė siekė atsiriboti nuo ligos ištakų, iš pradžių atleisdama vietos pareigūnus, kaltinamus leidimu virusui plisti, o vėliau paremdama sąmokslo teoriją, kad COVID-19 atsirado Jungtinėse Valstijose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 20 15:19
Spausdinti