Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


STUDIJOS
JAV atšauks vizas užsienio studentams, kurių studijos perkeliamos į internetą
BNS
Pexels
Studentai.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė, kad neleis šalyje likti užsienio studentams, jei visos jų studijos rudenį dėl koronaviruso krizės bus perkeltos į internetą.

„F-1 ir M-1 [kategorijų] studentai – ne imigrantai, lankantys mokyklas, veikiančias tik internete, negali mokytis vien internetu ir likti Jungtinėse Valstijose“, – sakoma JAV Imigracijos ir muitinės tarnybos (ICE) pareiškime. Tokių programų studentai „privalo išvykti iš šalies ar imtis kitų priemonių, pavyzdžiui, pereiti į mokyklą, kur vykdomas kontaktinis mokymas, kad išsaugotų teisėtą statusą, – teigiama jame. –To nepadarius, jų gali laukti imigracinės pasekmės, įskaitant, bet tuo neapsiribojant, išsiuntimo procedūros inicijavimą.“

ICE nurodė, kad Valstybės departamentas „neišduos vizų studentams, besimokantiems mokyklose ir (arba) programose, rudens semestrą vykdomose vien internetu, o JAV muitinės ir pasienio apsauga neleis tokiems studentams įvažiuoti į Jungtines Valstijas“. F-1 kategorijos studentai dalyvauja akademinėse studijose, o M-1 kategorijos studentai – „profesinėse studijose“, nurodo ICE.

Universitetai, kur vyks tiek kontaktiniai, tiek internetiniai užsiėmimai, turės įrodyti, jog užsienio studentai lanko kaip įmanoma daugiau kontaktinių užsiėmimų, kad besimokantieji išsaugotų savo statusą.

Kritikai netrukus pasmerkė tokį sprendimą. „Šitų Baltųjų rūmų žiaurumui nėra ribų“, – tviteryje parašė senatorius Bernie Sandersas. „Užsienio studentams grasinama pasirinkimu: rizikuoti savo gyvybe lankant kontaktinius užsiėmimus arba būti deportuotiems“, – pridūrė jis.

32-ejų ispanas Gonzalo Fernandezas, studijuojantis ekonomikos doktorantūroje George'o Washingtono universitete JAV sostinėje, sakė, kad „blogiausias dalykas yra nežinomybė“. „Nežinome, ar kitą semestrą turėsime užsiėmimus, ar turėtume vykti namo, ar mus ketina išmesti [iš šalies]", – kalbėjo studentas.

Neaiškūs planai

Dauguma JAV koledžų ir universitetų dar nepaskelbė savo planų dėl rudens semestro. Daug mokyklų svarsto derinti kontaktinį mokymą ir virtualius užsiėmimus, bet kai kurios, pavyzdžiui, Harvardo universitetas, jau yra paskelbusios, kad visi užsiėmimai artimiausią semestrą vyks tik internetu. Harvardo atstovai nurodė, kad į universiteto miestelį bus leista grįžti 40 proc. studentų, bet paskaitos jiems vis tiek vyks tik nuotoliniu būdu.

Kaip rodo Tarptautinio švietimo instituto (IIE) duomenys, 2018–2019 mokslo metais JAV buvo daugiau kaip milijonas užsienio studentų. Jie sudarė 5,5 proc. visų JAV aukštųjų mokyklų studentų, o 2018 metais užsienio studentai prie Jungtinių Valstijų ekonomikos prisidėjo 44,7 mlrd. dolerių, skelbia IIE. Daugiausia užsienio studentų į JAV atvyksta iš Kinijos, Indijos, Pietų Korėjos, Saudo Arabijos ir Kanados.

Pasak Vašingtone įsikūrusioje Amerikos imigracijos taryboje politikos patarėju dirbančio Aarono Reichlino-Melnicko, naujoji taisyklė „beveik neabejotinai bus apskųsta teisme“. Tviteryje jis parašė, kad užsienio studentams tikriausiai sunkiai sektųsi tęsti savo studijas nesant Jungtinėse Valstijose dėl laiko skirtumo arba nepakankamos prieigos prie technologijų ar akademinių išteklių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, lapkritį vyksiančiuose rinkimuose siekiantis perrinkimo, aktyviai bando vėl atverti savo šalį, nors vietomis, ypač pietinėje ir vakarinėje Jungtinių Valstijų dalyje, užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius tebeauga. „MOKYKLOS PRIVALO ATSIDARYTI RUDENĮ!!!“ – parašė prezidentas tviteryje pirmadienį.

JAV, kur užfiksuota daugiau kaip 130 tūkst. mirties atvejų, susijusių su koronavirusine infekcija COVID-19, yra labiausiai nuo visą pasaulį apėmusios pandemijos nukentėjusi valstybė. Kova su imigracija yra svarbus D. Trumpo darbotvarkės klausimas, o prasidėjus sveikatos krizei prezidentas užėmė itin griežtą poziciją užsieniečių atžvilgiu. Birželį D. Trumpas iki 2021-ųjų įšaldė vadinamųjų žaliųjų kortų – leidimų nuolat gyventi šalyje – ir kai kurių darbo vizų išdavimą. Tokiu sprendimu jis teigė siekiantis apsaugoti darbuotojus amerikiečius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 07 09:49
Spausdinti