Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Iranas paleido raketas į bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai
BNS
Minia Irane (Scanpix nuotr.).

Iranas antradienį paleido keliolika balistinių raketų į dvi bazes Irake, kur dislokuotos JAV ir koalicijos pajėgos, informavo Pentagonas.

„Sausio 7-ąją, maždaug 17 val. 30 min. (trečiadienį 0 val. 30 min. Lietuvos laiku), Iranas paleido daugiau kaip tuziną balistinių raketų į JAV kariuomenės ir koalicijos pajėgas Irake“, – pranešime sakė JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas Jonathanas Hoffmanas.

„Aišku, kad šios raketos buvo paleistos iš Irano ir jomis taikytasi į mažiausiai dvi Irako karines bazes Al Asade ir Irbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai“, – pridūrė jis.

Iranas trečiadienį pareiškė, kad apšaudęs raketomis karines bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai, įvykdė ir „baigė“ savo „savigynos“ atsaką dėl įtakingo generolo Qasemo Soleimani nužudymo.

„Iranas ėmėsi ir baigė [vykdyti] proporcingas savigynos priemones“, nusitaikęs į bazę, iš kur buvo įvykdyta „baili ginkluota ataka prieš mūsų piliečius ir įtakingus pareigūnus“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Nesiekiame karo eskalacijos, bet ginsimės nuo bet kokios agresijos“, – sakė jis.

Pentagonas pranešė, kad iš Irano buvo paleista keliolika balistinių raketų, kuriomis taikytasi į mažiausiai dvi Irako karines bazes Al Asade ir Irbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai.

D. Trumpas: po Irano apšaudymo raketomis „viskas gerai“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad pirminis atakos parodė, kad „viskas yra gerai“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis paskelbė, kad „dabar vyksta aukų ir žalos vertinimas. Kol kas viskas yra gerai!“.

Po Irano apšaudymo raketomis D. Trumpas antradienio vakarą nesikreipė į tautą per televiziją, nors yra susiklosčiusi tokia neoficiali prezidentinė tradicija.

Vis dėlto jis turėtų paskelbti pranešimą trečiadienio rytą Vašingtone.

„Rytoj ryte padarysiu pareiškimą“, – nurodė JAV lyderis.

Uždrausti JAV civiliniai skrydžiai virš Persijos ir Omano įlankų, Irako ir Irano

JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) antradienį po incidento pranešė uždraudžianti JAV registruotoms oro linijoms skraidyti virš Irako, Irano, Persijos įlankos ir Omano įlankos.

FAA „šįvakar skelbia pranešimą pilotams dėl skrydžių apribojimų, kad draudžiama JAV civilinės aviacijos vežėjams naudotis oro erdve virš Irako, Irano ir Persijos įlankos bei Omano įlankos vandenų“, sakoma pranešime

„FAA ir toliau atidžiai stebės įvykius Artimuosiuose Rytuose“, – priduriama jame.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 08 07:32
Spausdinti