Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KORONAVIRUSAS AFRIKOJE
Epidemija ar badas: Malavio teismas neleido šalyje įvesti karantino
IQ
Pixabay
Kaimas Malavyje.

Šį savaitgalį Malavyje turėjo prasidėti trijų savaičių karantinas, tačiau aukščiausiojo šalies teismo sprendimu jis buvo atšauktas, nes valstybė nepasirūpino sukaupti pakankamai maisto atsargų išmaitinti vargingiausiems piliečiams.

Šis teismo sprendimas, „Financial Times“ teigimu, tapęs pirmuoju sėkmingu teisiniu iššūkiu karantino paskelbimui Afrikos šalyse, šiame žemyne dar labiau sustiprino vykstančias diskusijas dėl tinkamiausio balanso tarp ekonominės veiklos ir žmonių gyvybių gelbėjimo pasiekimo.

Afrikoje, palyginti su kitais žemynais, užfiksuotas tikrai mažas koronavirusu susirgusių žmonių skaičius – šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. Tačiau ekonominės šios pasaulinės pandemijos pasekmės yra puikiai jaučiamos – nuo galimybės uždirbti išgyvenimui reikiamus pinigus iki reikalavimo karantino metu išlaikyti atstumą sausakimšuose būstuose.

Penktadienį Malavio aukščiausiasis teismas nurodė 7 dienoms sustabdyti valstybės planuotą 3 savaičių karantiną kai jis buvo apskųstas pilietinių teisių organizacijos „Žmogaus teisių gynėjų koalicija“.

„Mes nesame prieš kovą su pandemija, – teigė žmogaus teisių organizacijos atstovai. – Bet mes matome plyšius, kuriuos valdžiai reikia iš pradžių užtaisyti.“

Organizacijos teigimu, valstybei uždarius didžiuosius maisto turgus, yra reikalinga užtikrinti tinkamą maisto tiekimą išvengiant bado.

Pagal šalies valdžios sprendimą uždaryti nebūtinos reikšmės verslus, būtų uždaryti ir didesnieji neoficialūs maisto turgūs, kurie aprūpindavo maistu neturtingiausius visuomenės atstovus. Todėl ne vieną dieną šalies miestuose vyksta protestai, teigiantys, jog bado tikimybė yra baisiau nei koronavirusas.

Malavis kol kas užfiksavo 17 koronaviruso atvejų ir dvi mirtis, tačiau ši pietinėje Afrikoje esanti ir 18 mln. gyventojų turinti valstybė yra viena iš tankiausiai apgyvendintų ir vargingiausių valstybių regione. Todėl yra gan pagrįstai baiminamasi, kad būtent šioje šalyje virusas gali išplisti ypatingai greitai. Toks teisinis smūgis prieš karantino paskelbimą atspindi viso 1,2 mlrd. gyventojų turinčio Afrikos žemyno nuotaikas – nors čia virusas plinta palyginti lėtai, tačiau ekonominės pasekmės jau yra kuo puikiausiai jaučiamos.

Kiekviena mūsų dabar girdima rekomendacija ateina iš išsivysčiusių šalių. Atstumo tarp žmonių palaikymas reiškia, kad tu turi turėti šaldytuve maisto bent trims savaitėms. Reguliariai plautis rankas reikalinga turėti vandens ir muilo.

Daugelis Afrikos valstybių bandė įvesti karantinus, tačiau ne visoms tą padaryti pasisekė. Pietų Afrikos Respublikoje ir Ruandoje karantiną iš esmės pavyko įvesti, o Kenija buvo viena iš poros valstybių, kurioms pavyko atskirai įvesti apribojimus kaip atstumo palaikymas, privalomas kaukių dėvėjimas ir komendanto valanda.

Karantino sąlygas Kenijoje prižiūrintis Kennedy‘is Odede pripažino, kad pergrūstuose rajonuose gyvenantys žmonės nėra nusiteikę laikytis apribojimų.

„Jie man sako, kad jie geriau mirs nuo koronos nei nuo bado, – teigė K. Odede. – Kiekviena mūsų dabar girdima rekomendacija ateina iš išsivysčiusių šalių. Atstumo tarp žmonių palaikymas reiškia, kad tu turi turėti šaldytuve maisto bent trims savaitėms. Reguliariai plautis rankas reikalinga turėti vandens ir muilo.“

Politikos ekspertas Patrickas Gathara mano, kad Malavyje įvesti karantiną neapsimoka, nes net bandant sulėtinti ligos plitimą, žmonės vis tiek neturėtų prieigos prie tinkamų gydymo priemonių kaip ventiliatoriai – 18 mln. gyventojų turinti valstybė turi tik 7 šiuos prietaisus ir tik 25 intensyvios terapijos lovas.

„Mintis lyginti kreivę imamas tik su prielaida, kad šalis turi sveikatos apsaugos sistemą, kuri gali susitvarkyti, – teigė P. Gathara. – Tačiau kas atsitiks jeigu, pagal normalų scenarijų, sveikatos apsaugos sistema jau yra ir taip perkrauta?“

2020 04 19 14:05
Spausdinti