Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ČEČĖNIJA
Dėl R. Kadyrovą kritikuojančio tinklaraštininko užpuolimo Švedijoje suimti du rusai
BNS
YouTube
Tumsas Abdurachmanovas.

Švedijoje suimti du Rusijos piliečiai, įtariami plaktuku užpuolę į Europą pasitraukusį tinklaraštininką, kilusį iš Rusijai priklausančios musulmoniškos Čečėnijos ir dažnai kritikuojantį šio regiono autokratinį lyderį Ramzaną Kadyrovą.

Skelbiama, jog Švedijos centrinio Jevlės miesto apylinkės teismas penktadienį nurodė sulaikyti maždaug 30 metų moterį, kuri įtariama bendrininkavus vasario pabaigoje mėginant nužudyti Tumso Abdurachmanovą. Anksčiau to paties teismo dėl mėginimo nužudyti buvo suimtas ir 29 metų rusas.

Po įtariamo išpuolio tinklaraštininkas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas matomai nuginkluotas kruvinas užpuolikas. Jis taip pat parodė plaktuką, kuriuo, kaip jis teigė, užpuolikas jį puolė. Čečėnas tinklaraštininkas teigė, jog vyrą pasiuntė Rusija, kad šis jį nužudytų.

„Mes mėginame nustatyti motyvą... ir, žinoma, atsižvelgsime į ieškovo pareiškimą“, – Švedijos dienraščius „Svenska Dagbladet“ sakė prokurorė Therese Jansson.

Rusijos ambasados Švedijoje atstovas pranešė, jog diplomatinė atstovybė vietos institucijų buvo informuota apie Rusijos piliečio ir pilietės areštą. Rusijos naujienų agentūros skelbia, kad ambasados atstovai paprašė susitikimo su suimtu vyru.

T. Abdurachmanovas pastarąją pusę dešimtmečio gyvena tremtyje, kadangi Čečėnijoje, jo teigimu, sulaukė grasinimų mirtimi. Jo vaizdo tinklaraštis platformoje „YouTube“ turi apie 75 tūkst. prenumeratorių.

Platesnį tarptautinį pripažinimą jis pelnė šių metų pradžioje, kai pareiškė, jog už kito čečėnų tinklaraštininko Imrano Alijevo, žinomo Senojo Mansuro slapyvardžiu, nužudymą Prancūzijos Lilio mieste sausio pabaigoje yra atsakingas kitas čečėnas, kurio vardą jis paminėjo.

34 metų T. Abdurachmanovas 2015 metais paliko Čečėniją ir iš pradžių prašė prieglobsčio Sakartvele, tačiau tas jo prašymas buvo atmestas. Paskui jis išvyko į Lenkiją, tačiau pareiškė, kad ši šalis 2018 metais irgi nesuteikė jam prieglobsčio, teigdama, kad jis galėtų sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

R. Kadyrovas Čečėniją geležiniu kumščiu valdo pastarąjį pusantro dešimtmečio. Valdžią jis perėmė iš savo tėvo Achmato Kadyrovo, nužudyto per 2004 metais surengtą sprogdinimą Grozne.

Kremlius atkreipia dėmesį, jog R. Kadyrovui pavyko užtikrinti stabilumą šioje Rusijos respublikoje po islamistų sukilimo, kilusio po dviejų posovietinio laikotarpio karų. Tačiau žmogaus teisių organizacijos teigia, kad už tokį pasiekimą regionui tenka kęsti siaubingą piktnaudžiavimą, įskaitant žmogžudystes ir pagrobimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 07 15:24
Spausdinti