Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Dėl koronaviruso karantinavus Italiją, Venecijos kanalų vanduo vėl tapo švarus
BNS
Scanpix
Venecija.

Garsieji Venecijos kanalai dabar, kai dėl koronaviruso uždarius visą Italiją mieste neliko turistų ir beveik neplaukioja valtys, pasidarė nepaprastai švarūs.

Švarus vanduo yra džiaugsmo spindulėlis sunkius laikus išgyvenančiame gražiajame mieste, kurio ekonomika praktiškai žlugo nuo praėjusio mėnesio pabėgus visiems turistams, išsigandusiems naujojo koronaviruso plitimo Italijos šiaurėje.

Nuo kovo 9 dienos Venecija, kaip ir visa Italija, yra „raudonoji zona“, kurioje uždaryti viešbučiai, restoranai, kavinės ir dauguma kitų kompanijų, o gyventojams nurodyta likti namie ir vengti kelionių.

Tai padarė didžiulį poveikį paprastai smarkiai užterštiems Venecijos vandenims, kur kateriai plakdavo purvą, o kanaluose plūduriuodavo plastiko ir kitokios šiukšlės.

Sveikintino pokyčio vaizdai iš pradžių ėmė rodytis socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Venezia Pulita“ („Švari Venecija“), kur gyventojai dalijosi žuvyčių, kormoranų, garnių ir kitų paukščių, užėmusių valčių ir katerių eismo vietą, nuotraukomis.

„Likite namie ir gamta jums padėkos“, – šioje grupėje pakomentavo viena italė, Monica La Rosa.

Trečiadienį kone tuščiame mieste matėsi vos vienas kitas policijos ar greitosios kateris, o mėlynais uždangalais apdengtos gondolos prišvartuotos eilėmis suposi ant bangelių po saulėtu dangumi.

Pabėgus turistams, kurių 2018 metais Venecijoje apsilankė daugiau kaip 5 mln., po katastrofiškų lapkričio potvynių dar neatsigavusiame mieste nutrūko visa prekyba.

Venecijos gyventojai yra pripratę prie potvynių į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame jų mieste, tačiau lapkritį juos užklupę ir daugelį žemų miesto vietų užlieję potvyniai buvo neregėti nuo 1966 metų.

Venecija yra Veneto regione, kuriame užsikrėtimo koronavirusu skaičius yra trečias pagal dydį šalyje: 3 214. Mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius Venete – 94 – yra ketvirtas didžiausias Italijoje.

Į vakarus nuo Veneto esančioje Lombardijoje, kuri labiausiai kenčia nuo viruso, užsikrėtė 17 713 žmonių; 1 959 žmonės mirė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 19 07:59
Spausdinti