Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EITYNĖS UŽ GYVYBĘ
D. Trumpas taps pirmuoju JAV prezidentu, dalyvausiančiu abortų priešininkų rengiamose „Eitynėse už gyvybę“
BNS
Scanpix

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pranešė, kad ketina dalyvauti šią savaitę vyksiančiose „Eitynėse už gyvybę“ (March for Life).

Jis taps pirmuoju prezidentu, pasakysiančiu kalbą didžiausiame Amerikoje abortų priešininkų susibūrime.

„Pasimatysime penktadienį... Didžiulė minia!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė perrinkimo antrai kadencijai lapkritį vyksiančiuose rinkimuose sieksiantis D. Trumpas, turėdamas galvoje renginį Vašingtone.

Teisės į abortą šalininkai kaltina D. Trumpą prieš abortus nukreipta darbotvarke. Jie reiškia susirūpinimą, kad iškilo grėsmė 1973 metais byloje „Roe v. Wade“ Aukščiausiojo Teismo priimtai nutarčiai, faktiškai legalizavusiai dirbtinį nėštumo nutraukimą.

Praėjusiais metais viceprezidentas Mike'as Pence'as dalyvavo „Eitynėse už gyvybę“, kurių tikslas – išreikšti protestą prieš abortų legalizavimą. Šis renginys šįmet vyks jau 47 kartą.

Pernai D. Trumpas į 100 tūkst. renginio dalyvių kreipėsi vaizdo žinute.

Baltieji rūmai trečiadienį patvirtino, kad D. Trumpas taps pirmuoju prezidentu, dalyvausiančiu šiame mitinge.

Eitynės paprastai rengiamos maždaug tuo metu, kai prieš 47 metus buvo paskelbta teismo nutartis byloje „Roe v. Wade“. Jas organizuojančio judėjimo prezidentė Jeanne Mancini džiaugėsi žinia apie D. Trumpo planus dalyvauti renginyje ir sakė, kad prezidentas ištikimas judėjimui prieš abortus.

„Pradedant gyvybę remiančių teisėjų ir federalinių darbuotojų skyrimu, abortų finansavimo mokesčių mokėtojų lėšomis apkarpymais ir baigiant raginimais uždrausti vėlyvąjį nėštumo nutraukimą, prezidentas D. Trumpas ir jo administracija aktyviai gina gyvybę ir tvirtai palaiko „Eitynes už gyvybę“, – sakė J. Mancini.

Nors Aukščiausiasis Teismas legalizavo abortus, dalis Amerikos visuomenės vis dar tam nepritaria. Nusistatymas prieš abortus itin giliai įsišaknijęs vadinamosiose Biblijos juostos valstijose šalies pietuose.

D. Trumpas, rinkimų kampanijos metu žadėjęs į Aukščiausiąjį Teismą skirti tik prieš abortus pasisakančius teisėjus, jau paskyrė du iš devynių šio teismo teisėjų.

Jų paskyrimas suteikė impulsą abortų priešininkams, puoselėjantiems viltį, kad nauji teisėjai panaikins „Roe v. Wade“ bylos sprendimą ar bent jau leis valstijoms pačioms įvesti abortų suvaržymus.

Pirmasis rimtas išbandymas laukia kovo mėnesį, kai teismas spręs dėl Luizianos įstatymo, kuriuo įvesti abortų suvaržymai analogiški teismo prieš beveik ketverius metus panaikinto Teksaso įstatymo nuostatoms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 23 09:57
Spausdinti