Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


D. Trumpas džiūgauja, JAV ambasadorė perspėja apie naujus smūgius
BNS
Nikki Haley. Scanpix nuotr.

Jungtinės Valstijos šeštadienį perspėjo esančios „pasiruošusios iššauti“ ir suduoti daugiau karinių smūgių Sirijai, jeigu jos prezidento Basharo al Assado pajėgos surengtų naują cheminę ataką.

JAV ambasadorė Nikki Haley sakė per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kad anksčiau kalbėjosi su prezidentu Donaldu Trumpu apie karinį atsaką į numanomą cheminę ataką, esą prieš savaitę įvykdytą viename šalia Damasko esančiame sukilėlių kontroliuotame mieste.

„Šįryt kalbėjausi su prezidentu, ir jis pasakė: „Jeigu Sirijos režimas vėl panaudos šias nuodingas dujas, Jungtinės Valstijos pasiruošusios iššauti“, – sakė N. Haley.

„Kai mūsų prezidentas nubrėžia raudoną liniją, mūsų prezidentas priverčia laikytis raudonos linijos“, – pridūrė ji.

N. Haley sakė, kad Jungtinės Valstijos yra įsitikinusios, jog šie kariniai smūgiai smarkiai sutrikdė Sirijos cheminių ginklų programą „Esame pasiruošę palaikyti spaudimą, jeigu Sirijos režimas bus pakankamai kvailas, kad bandytų mūsų ryžtą“, – pabrėžė ji.

Jungtinės Tautos atakos nepasmerkė

Rusija Saugumo Tarybos narėms išplatino rezoliucijos projektą, raginantį pasmerkti šiuos karinius veiksmus, tačiau nesugebėjo jų įtikinti.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia savo ruožtu ragino balsuoti už rezoliuciją, smerkiančią „agresiją“ prieš Siriją ir reikalaujančią, kad sąjungininkai susilaikytų nuo tolesnių karinių smūgių.

JAV, Prancūzija ir JK argumentavo, kad kariniai veiksmai buvo būtini, nes B. al Assado pajėgos jau ne kartą naudojo nuodingąsias dujas, pažeisdamos tarptautinius įstatymus.

Už Rusijos parengtą rezoliuciją balsavo tik trys šalys. Aštuonios balsavo prieš šį dokumentą, o keturios susilaikė.

Kad 15 narių turinti Saugumo Taryba priimtų rezoliucijos projektą, reikėjo devynių balsų. Dokumentas negali būti priimtas, jeigu veto pareiškia kuri nors iš penkių nuolatinių Tarybos narių – Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija arba Jungtinės Valstijos.

„Misija įvykdyta“

Tuo tarpu pats  D. Trumpas šeštadienį gyrė atakos rezultatus ir pareiškė, kad „rezultatas nebūtų galėjęs būti geresnis“.

„Tobulai atliktas smūgis praeitą vakarą (JAV laiku). Ačiū Prancūzijai ir Jungtinei Karalystei už jų išmintį ir jų puikių kariuomenių galią“, – sakoma D. Trumpo „Twitter“ žinutėje.

„Rezultatas nebūtų galėjęs būti geresnis. Misija įvykdyta!“ – pridūrė jis.

Pavadinęs įtariamą praėjusios savaitės cheminę ataką „monstro nusikaltimais“, D. Trumpas vėlai penktadienį Vašingtono laiku iš Baltųjų rūmų per televiziją paskelbė apie karinius veiksmus prieš prezidento Basharo al Assado režimą, nepaisydamas įnirtingų Damasko ir Rusijos perspėjimų.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas smūgius pavadino „vienkartiniu šūviu“ ir sakė, kad kol kas jokie papildomi kariniai veiksmai neplanuojami.

2003 metais tuometinis JAV prezidentas George'as W. Bushas apie didelio masto kovinių operacijų pabaigą Irake paskelbė iš Persijos įlankos grįžtančiame amerikiečių lėktuvnešyje, už prezidento nugaros kabant užrašui „Misija įvykdyta“. Toji deklaracija pasirodė buvusi pirmalaikė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 15 00:44
Spausdinti