Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJOS RINKIMAI
Baltarusijoje prasideda išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose
BNS
Scanpix
Rinkimai Baltarusijoje.

Baltarusijoje antradienį prasidėjo iki savaitės pabaigos truksiantis išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose.

Šalyje atsidarė 5 767 balsavimo punktai, iš jų 231 – sanatorijose, ambulatorijose, poilsio namuose, ligoninėse ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose, o 13 – kariniuose objektuose.

Užsienyje gyvenantiems piliečiams įkurti 44 punktai.

Atiduoti balsą šįkart turės galimybę beveik 7 mln. Baltarusijos piliečių, įskaitant per 5,3 tūkst. gyvenančių užsienyje.

Prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9 dieną.

Be dabartinio autoritarinio valstybės vadovo Aleksandro Lukašenkos, kandidatais yra įregistruoti buvusi deputatė Ana Kanopackaja, partijos „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, susivienijimo „Sakyk tiesą“ vienas pirmininkų Andrejus Dmitrijevas ir sulaikyto populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

A. Lukašenka siekia šeštos kadencijos valstybės vadovo poste.

65 metų prezidentas tarp Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo jau 26 metus, o artėjant sekmadienį vyksiantiems rinkimams ėmė aktyviau dorotis su opozicija.

Buvęs bankininkas Viktoras Babaryka birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų. „Amnesty International“ pripažino jį ir S. Tichanovskajos sutuoktinį sąžinės kaliniais.

Centrinė rinkimų komisija (CRK) praėjusį mėnesį atsisakė įregistruoti kandidatu V. Babaryką, taip pat neregistravo pagrindinio laisvėje esančio opozicijos pretendento Valerijaus Cepkalos. Liepos gale jis paliko Baltarusiją baimindamasis arešto.

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė, 37 metų S. Tichanovskaja, balotiruojasi vietoje savo suimto vyro. Jai pavyko pritraukti į visoje šalyje rengtus mitingus didžiules minias – tai buvo reta nusivylimo A. Lukašenkos valdymu apraiška.

Nepriklausomų stebėtojų teigimu, valdžia spaudžia viešojo sektoriaus darbuotojus išankstinio balsavimo metu palaikyti A. Lukašenką remiančius kandidatus, o prieš pagrindinę rinkimų dieną masiškai klastoja balsalapius.

S. Tichanovskaja paragino savo šalininkus balsuoti sekmadienį, paskutinę rinkimų dieną, kad būtų išvengta manipuliacijų prieš balsų skaičiavimą, taip pat dėvėti baltą apyrankę, kad nepriklausomi stebėtojai galėtų juos lengvai atpažinti.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Šiais metais ESBO pareiškė, kad nesiųs į šalį savo stebėtojų, nes Minskas laiku jų nepakvietė. Organizacija taip pat išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos veikėjų bauginimo ir sulaikymo.

Baltarusijos CRK paskelbė, kad „dėl epidemiologinės padėties“ per išankstinį balsavimą kiekvienoje rinkimų apylinkėje gali budėti ne daugiau kaip trys stebėtojai, o sekmadienį prižiūrėti rinkimų procesą bus leidžiama tik penkiems stebėtojams.

A. Lukašenkos pažadai rinkėjams – dvigubi atlyginimai ir panaikinta priklausomybė nuo naftos ir dujų

A. Lukašenka žada perrinkimo atveju atlyginimus šalyje per penkerius metus dvigubinti.

„Per penkerių metų laikotarpį vidutinis atlyginimas Baltarusijoje išaugs dukart“, – teigiama A. Lukašenkos rinkimų programoje, kuri antradienį paskelbta laikraštyje „Zvezda“.

„Šiuo tikslu mes suteiksime maksimalią paramą investuotojams, pirmiausia vietiniams. Tiems, kurie yra pasirengę sąžiningai ir teisingai investuoti į mūsų šalį, bus suteiktos kuo paprastesnės sąlygos verslui“, – žada A. Lukašenka.

Be to, jo tikinimu, bus suteiktos absoliučiai vienodos galimybės ir sąlygos privačioms ir valstybinėms įmonėms.

A. Lukašenka taip pat žada panaikinti šalies priklausomybę nuo naftos ir dujų sektoriaus.

„Padėtis parodė, kaip svarbu pašalinti šalies priklausomybę nuo naftos ir dujų, finansų ir kitų sričių. Spręsdami šiuos klausimus, seksime pasaulines naujų pramonės šakų kūrimo tendencijas“, – rašoma programoje.

„Mes tai darome gerai (aukštųjų technologijų, branduolinė energija, kosmosas). Tęsime aktyvų skaitmenizavimą ir visavertės „žaliosios ekonomikos“ (ekologiškų produktų, elektrinio transporto, atsinaujinančių energijos šaltinių) formavimą“, – tęsė jis.

A. Lukašenka atmeta „šoko terapijos“ ekonomikai galimybę. „Todėl, kad už radikalias reformas teks sumokėti labiausiai neapsaugotiems gyventojams – tiems, kurie visą gyvenimą dirbo ir iškėlė šalį iš „perestroikos“ eros griuvėsių“, – teigė ilgametis Baltarusijos lyderis.

Bus stiprinami Baltarusijos ryšiai su kitomis šalimis. Pasak rinkimų programos, nuo to laiko, kai A. Lukašenka perėmė valdžią, „statome Baltarusiją, mūsų bendrus namus, kurių langai išeina tiek į Rytus, tiek į Vakarus“.

Tačiau Rusija visuomet bus šalies sąjungininkė. „Rusija visada buvo, yra ir bus mūsų artimiausia sąjungininkė, kas bebūtų valdžioje Baltarusijoje ar Rusijoje“, – antradienį sakė A. Lukašenka savo kreipimesi į parlamentą ir tautą.  

„Tai giliai įsišakniję mūsų tautose, netgi nežiūrint į tai, kad Rusija broliškus santykius su mumis iškeitė į partneriškus. Be reikalo“, – kalbėjo jis. 

„Rusija bijo mus prarasti, nes juk be mūsų ji nebeturi išties artimų sąjungininkų“, – pažymėjo prezidentas. 

„Ir Vakarai pastaruoju metu ėmė demonstruoti dalykinį susidomėjimą mumis. O ir Kinija tikisi savo draugės (Baltarusijos) stabilumo“, – kalbėjo A. Lukašenka. 

Jis pabrėžė, kad Baltarusija nepuoselėja draugystės su kažkuo prieš kažką. „Mes pasisakome už daugiakryptę, prognozuojamą vidaus politiką“, – paaiškino prezidentas.  

Antradienį A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad Baltarusija įveikė koronavirusinės infekcijos COVID-19 epidemiją. „Ji (epidemija) rimtai patikrino mūsų visuomenės atsparumą. Pagrindinė išvada: mes išlaikėme šį egzaminą ir susidorojome su šia bėda! Kas ne aklas, tai mato!“ – tvirtino prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 04 13:44
Spausdinti