Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
Baltarusijoje per protestus suimta per 250 asmenų, jiems gresia baudžiamieji kaltinimai
BNS

Baltarusija trečiadienį pareiškė, kad protestuotojams gresia rimti baudžiamieji kaltinimai, per demonstracijas, kurios kilo dėl sprendimo neįregistruoti prezidento rinkimams opozicijos kandidatų, sulaikius dešimtis žmonių.

Protestuotojai antradienio vakarą išėjo į Minsko ir kelių kitų miestų gatves, rinkimų komisijos pareigūnams atsisakius leisti keliems rimčiausiems prezidento Aliaksandro Lukašenkos varžovams dalyvauti rugpjūčio 9-osios rinkimuose.

Policija sakė visoje šalyje sulaikiusi per 250 žmonių. Pasak pareigūnų, protestus surengti paskatino „internetiniai provokatoriai“.

Daugeliui sulaikytųjų už administracinius pažeidimus gresia baudos ir neilgos laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau Tyrimų komitetas paskelbė taip pat pradedantis baudžiamąjį tyrimą dėl šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų organizavimo ir dalyvavimo juose; už tai numatyta maksimali trejų metų įkalinimo bausmė.

„Įsitraukusieji į nelegalią veiklą buvo sulaikyti. Jų veiksmai bus teisiškai įvertinti“, – nurodė Tyrimų komitetas ir pridūrė, kad šiuo metu nagrinėjama filmuota medžiaga iš protestų.

„Perteklinė jėga“

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasmerkė „perteklinę ir nereikalingą policijos panaudotą jėgą“ prieš demonstrantus.

Baltarusijoje neregistruoto teisių gynimo centro „Viasna“ teigimu, Minske buvo sulaikyti 230 žmonių, dar dešimtys – kituose miestuose.

Riaušių policija vertė kai kuriuos sulaikomus asmenis klauptis ant žemės ar furgonuose, o kai kurie buvo mušami, nurodė „Viasna“.

Policija savo ruožtu apkaltino sužalojus šešis riaušių policininkus ir nurodė, kad tyrėjai spręs, ar pareikšti dėl to kaltinimus.

Centras pranešė, kad per 40 Minske sulaikytų asmenų iki trečiadienio popietės buvo paleisti, kai kuriems jų išduoti šaukimai į teismą dėl kaltinimų pažeidus demonstracijų taisykles ar nepaklusus policijos nurodymams. Už tai jiems gresia neilgos arešto bausmės.

Kiti sulaikytieji tebėra policijos nuovadose ir areštinėse, jie taip pat turės stoti prieš teismą.

A. Lukašenka, buvęs kolūkio pirmininkas, prezidento poste dirba pastaruosius 26 metus nuo pat jo įsteigimo. Per rugpjūčio rinkimus jis sieks užsitikrinti jau šeštąją kadenciją. Valstybės vadovui teks varžytis su keturiais kandidatais, įskaitant vieną opozicijos aktyvistę.

Trečiadienį jis sakė nesitaikstysiąs su Vakarų šalių pareiškimais dėl demokratinių vertybių.

„Jie jau pradeda laidyti mums užuominas: žiūrėkit, kad viskas būtų demokratiška, kad gatvėse nebūtų susirėmimų“, – kalbėjo A. Lukašenka per susitikimą su šalininkais viename provincijos mieste.

Vis dėlto prezidentas pasiūlė Vakarų stebėtojams atvykti į šalį stebėti Baltarusijos vadovo rinkimų proceso.

„Jokios revoliucijos mūsų neišgelbės“

„Mums nereikia parodyti pirštu, kaip gyventi. Mes žinome, kaip gyventi, – sakė A. Lukašenka. – Ginsime savo šalį visais teisėtais metodais.“

„Jokie maidanai ar revoliucijos mūsų neišgelbės“, – A. Lukašenka paminėjo Ukrainos taikos revoliucijos pavyzdį.

Antradienį Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti du svarbius opozicijos kandidatus – Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą, argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Rinkimų komisija vienbalsiai nusprendė neįregistruoti kandidatu pagrindinio A. Lukašenkos varžovo, 56-erių buvusio bankininko V. Babarykos, kuris birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų ir dabar yra laikomas Valstybės saugumo komiteto (KGB) kalėjime.

Taip pat atsisakyta įregistruoti kitą populiarų opozicijos veikėją – buvusį Baltarusijos ambasadorių JAV ir buvusį aukštųjų technologijų parko vadovą 55-erių V. Cepkalą.

Visgi CRK leido įregistruoti kandidate vieną opozicijos atstovę – Svetlaną Tichanovskają, įkalinto tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmoną. 37 metų S. Tichanovskają CRK įregistravo jai iškėlus savo kandidatūrą po to, kai siekti prezidento posto buvo uždrausta jos vyrui.

Vaizdo kreipimesi, kurį S. Tichanovskaja paskelbė socialiniuose tinkluose, ji pasmerkė policijos smurtą.

„Policija, riaušių policija, ką jūs darote? Mušate savo motinas, seseris, brolius ir vaikus“, – kalbėjo ji.

„Žmonės išėjo į taikų protestą. Žmonės išėjo išreikšti savo nepasitenkinimo“, – pridūrė kandidatė.

S. Tichanovskis praminė A. Lukašenką tarakonu, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

S. Tichanovskis buvo apkaltintas šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimu, jam neleista kelti savo kandidatūros. Jis yra sulaikytas ir jei bus nuteistas, jam grės laisvės atėmimo bausmė.

„Amnesty International“ pripažino S. Tichanovskį ir V. Babaryką sąžinės kaliniais. 

Rinkimai 9 mln. gyventojų turinčioje šalyje bus surengti nepaisant daugiau kaip 65 tūkst. patvirtintų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų. Prasidėjus koronaviruso protrūkiui A. Lukašenka atsisakė įvesti griežtas karantino priemones.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 15 17:25
Spausdinti