Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KINAS
Ar „Auksiniai gaubliai“ gali būti laikomi „Oskarų“ pranašais?
Kotryna Tamkutė
Scanpix
Kino apdovanojimai.

Tarp daugybės nepamirštamų „auksinių gaublių“ laimėtojų buvo ir vienas ryškus pralaimėtojas. Ar visos kompanijos „Netflix“ viltys jau palaidotos?

Sausio 5 d. išdalinus „Auksinio gaublio“ apdovanojimus, sėkme džiaugėsi ne visi. Nepaisant to, kad buvo nominuota 34 nominacijose, srautinio transliavimo milžinė „Netflix“ apdovanojimus atsiėmė tik dviejuose: seriale „Karūna“ („The Crown“) karalienę Elizabethą II suvaidinusi Olivia Coleman buvo išrinkta geriausia aktore, skyrybų advokatės vaidmenį „Santuokos istorija“ („Marriage Story“) atlikusi Laura Dern gavo geriausios antraplanės aktorės titulą.

Itin gerai vertinamas kompanijos „Netflix“ sukurtas ir režisieriaus Martino Scorsese režisuotas filmas „Airis“ („The Irishman“) negavo nei vieno apdovanojimo. „Netflix“ ši juosta kainavo 160 mln. dolerių (per 143 mln. eurų).

Karinė drama „1917“ sekmadienį netikėtai buvo pripažinta geriausia „Auksinių gaublių“ dramine juosta, o Quentino Tarantino filmas „Vieną kartą Holivude“ („Once Upon a Time in Hollywood“) nugalėjo geriausios komedijos kategorijoje.

Pagrindinį vaidmenį psichologiniame trileryje „Džokeris“ („Joker“) apie Betmeno priešo Džokerio priešistorę sukūręs Joaquinas Phoenixas laimėjo Auksinį gaublį geriausio dramos aktoriaus kategorijoje.

(Ne)patikimas prognozuotojas

Svaiginanti apdovanojimų teikimo ceremonija Beverli Hilse yra laikoma vienu didžiausių renginių pramogų verslo kalendoriuje ir gražia įžanga į kitą mėnesį vyksiančias „Oskarų“ dalybas. Kompanija „Netflix“ daugiausiai vilčių deda į juostas „Airis“, „Santuokos istorija“ ir „Du popiežiai“.

Nereikėtų manyti, kad jau viskas prarasta. Holivudo užsienio spaudos asociacijos skiriami „Auksiniai gaubliai“ nebūtinai yra geriausias vasario pradžioje JAV Kino meno ir mokslo akademijos teikiamų „Oskarų“ pranašas.

Vis dėlto aktyviai tendencijas kino industrijas stebintys apžvalgininkai pastebi – nereikėtų manyti, kad jau viskas prarasta. Holivudo užsienio spaudos asociacijos skiriami „Auksiniai gaubliai“ nebūtinai yra geriausias vasario pradžioje JAV Kino meno ir mokslo akademijos teikiamų „Oskarų“ pranašas.

Skaičiuojama, kad nuo 1950 m. geriausio filmo nominacijoje 66 proc. „Oskarus“ laimėjusių filmų toje pačioje kategorijoje gavo ir „Auksinio gaublio“ statulėlę, geriausios dramos kategorijoje atitinkamai 49 proc. „Oskarus“ gavusių juostų džiaugėsi ir „Auksiniu gaubliu“.

Apdovanojimų statulėlės (Pixabay nuotr.)

Žvelgiant iš tokios perspektyvos, būtų galima viltis, kad režisieriaus Sam Mendes filmas „1917“ pripažinimo sulauks ir tarp JAV Kino meno ir mokslo akademijos komisijos narių. Vis dėlto pastebima, kad jei tarp 1990 m. ir 2004 m. „Auksinių gaublių“ laimėtojai „Oskarus“ gavo 12 iš 15 kartų, nuo 2005 m. geriausios juostos kategorijoje jie buvo visai pamiršti.

Viltį kompanijai „Netflix“ sustiprinti gali ir tai, kad šiek tiek skiriasi nominacijų kategorijos. JAV Kino meno ir mokslo akademijos rengiamoje ceremonijoje teikiama tik viena nominacija geriausio filmo kategorijoje. Tuo tarpu Holivudo užsienio spaudos asociacija ją skaido į dvi: geriausios dramos ir geriausios komedijos ar muzikinio filmo.

Itin gerai „Auksiniai gaubliai“ prognozuoja tai, kas gaus „Oskarus“ geriausio aktoriaus ir aktorės nominacijose. 2016 m. portalas „Flavorwire“ suskaičiavo, kad per pastarąjį dešimtmetį tikslumas siekė 90 proc.

To paties yra laikomasi ir geriausio aktoriaus ir geriausios aktorės kategorijose. Tuo tarpu „Oskarus“ galima gauti ne tik už geriausią originalų scenarijų, bet ir už geriausią adaptuotą scenarijų.

Itin gerai „Auksiniai gaubliai“ prognozuoja tai, kas gaus „Oskarus“ geriausio aktoriaus ir aktorės nominacijose. 2016 m. portalas „Flavorwire“ suskaičiavo, kad per pastarąjį dešimtmetį tikslumas siekė 90 proc.

Antra, dažnai įvardijama priežastis, kodėl nereikėtų statyti didelės sumos už tuos, kurie laimėjo „Auksinius gaublius“, bandant nuspėti „Oskarų“ laimėtojus, susijusi su apdovanojimuose balsuojančiais žmonėmis.

Holivudo užsienio spaudos asociacija – tai užsienio žiniasklaidoje dirbantys žurnalistai, dažniausiai reziduojantis Kalifornijoje. Jų skaičius negali viršyti 100.

JAV Kino meno ir mokslo akademija dažniausiai sudaryta iš 8000 narių, dirbusių ar šiuo metu dirbančių filmų kūrimo versle. Paprastai tai aktoriai, režisieriai, prodiuseriai, scenarijaus autoriai, vyresni nei 60 metų baltieji vyrai.

Daugiausiai apie tai, kad laimės šių metų „Oskarus“ gali pasakyti kino industrijoje veikiančios gildijos. Stipriausiu prognozuotoju, kas gali gauti apdovanojimą už geriausią filmą, laikomos Amerikos režisierių gildija ir Amerikos prodiuserių gildija, geriausiu aktorius atpažįsta Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai, scenarijaus autoriaus apdovanojimą atspėti padėti gali Rašytojų gildija.

Kino kompanijai „Netflix“ laimė dar gali nusišypsoti. Visos minėtos kino industrijos gildijos tarp svarbiausių nominantų pamini M. Scorsese filmą „Airis“, juostoje „Santuokos istorija“ suvaidinusius Adamą Driverį ir Laurą Dern.

2020 01 09 13:33
Spausdinti